Česta pitanja

Pregled često postavljanih pitanja u cilju efikasnijeg obavljanja najčešćih poslova sa Komorom.

Kako se koristi RSS i kako pratiti najnovije vesti iz Komore?

Najjednostavniji način praćenja vesti

RSS (vidi ovde) je standardni format za distribuciju sadržaja koji se često menja, ažurira i sl. (vesti, korisničke informacje...). Korisnik koji se registruje na određeni RSS servis automatski je obavešten o svim novinama kada startuje svoj program za pregledanje internet stranica (tzv. pretraživač ili browser, Internet Explorer, Firefox, Chrome...).

Standardna ikona za RSS je   . Da biste se prijavili (Subscribe) na tzv. RSS Feed i bili obavešteni o najnovijim vestima odmah po startovanju pretraživača, kliknite na ovu ikonu, odaberite servis na strani koja se otvori (npr. Live Bookmarks), a zatim kliknite na Subscribe Now.

Svi pretraživači nemaju ugradjene dodatke (čitače ili reader-e) za automatsko formatiranje i prikazivanje sadržaja RSS-a u formi pogodnoj za čitanje...

Više...

Internet Explorer

 1. Na strani Regionalne lekarske komore Beograda klinite na ikonu za RSS  . Vesti se otvaraju u novom prozoru.
 2. Da biste se prijavili i bili obavešteni o najnovijim vestima odmah po startovanju pretraživača, kliknite na Subscribe to this feed.
 3. U opcijama koje se ponude možete podesiti željene parametre, ili ostaviti osnovno podešavanje, pa kliknite na Subscibe.
 4. Do RSS-a možete doći preko taba Favorites - Feeds, ili ako pritisnete kombinaciju tastera Ctrl+J

Mozila Firefox

 1. Na strani Regionalne lekarske komore Beograda klinite na ikonu za RSS  . Vesti se otvaraju u novom prozoru.
 2. Odaberite servis na strani koja se otvori (npr. Live Bookmarks), a zatim kliknite na Subscribe Now.
 3. Ukoliko odabrete Google kao servis, preporučuje se uporeba tzv. Google Reader-a (kliknite na Add to Google Reader), ulogujte se na Vaš Google nalog (ili otvoriti novi) i pratite uputstva za upotrebu.

Google Chrome

 1. Google Chrome nema ugradjen čitač RSS formata, pa je potrebno instalirati neki od dodataka.
 2. Ukoliko trenutno koristite Google Chrome kao pretraživač, kliknite ovde, pa na dugme Add to Chrome.
 3. Na strani Regionalne lekarske komore Beograda klinite na ikonu za RSS  . Vesti se otvaraju u novom prozoru.
 4. Odaberite servis na strani koja se otvori (npr. Google Reader), a zatim kliknite na Subscribe Now.
 5. Ukoliko odabrete Google Reader kao servis, vesti se prikazuju u formi pogodnoj za čitanje iako niste ulogovani na Vaš Google nalog. Da biste se ulogovali i koristili neke dodatne mogućnosti (deljenje vesti putem e-maila i sl.), ulogijte se na Vaš Google nalog ili kreirajte novi.

Da li se obrazci mogu popunjavati na računaru?

Većina obrazaca je prilagodjena primeni na računaru. Formirani su kao PDF dokumenti u obliku formulara koji se može editovati, sačuvati i štampati u samom browser-u (programi koji vam omogućavaju pregled internet stranica, kao što su Internet Explorer, Mozila Firefox, Google Chrome) ili Adobe Reader-u kao samostalnom programu. Neophodna je instalacija besplatnog Adobe Reader-a, standardnog programa za pregledanje, štampu, a u ovom slučaju i popunjavanje formulara u PDF formatu (kliknite na ikonu i preuzmite instalaciju najnovije verzije programa).

Instalirajte Adobe Reader® Instalirajte Adobe Reader®

Kako koristiti PDF dokument?

Većina obrazaca i dokumenata na sajtu je konvertovana u PDF (Portable Document Format). Neke od prednosti PDF formata su distribucija dokumenata u izvornom obliku, mogućnost štampanja, zaštite autorskih prava, mogućnost instalacije besplatnih programa za rad sa dokumentima i drugo. Kako biste mogli da koristite PDF dokumente, neophodna je instalacija besplatnog Adobe Readera koji se može koristiti kao samostalna aplikacija, ili u okviru browsera (Internet Explorer, Firefox i drugi programi za pregledanje sadržaja na internetu).

Link koji sledi vodi na stranu za preuzimanje najnovije verzije Acrobart Readera. Opciono, možete instalirati McAfee Security Scan Plus (nije neophodno ukoliko ste zadovoljni radom vašeg programa za zaštitu od virusa). Kliknite na link Install Now, sačuvajte program za instalaciju (npr. na desktopu), isključite internet pregledač (browser) koji koristite i pokrenite instalaciju sa desktopa.

Mozila Firefox korsiti sopstveni dodatak za pregledanje PDF dokumenata koji nema mogućnosti kao Acrobat Reader. U osnovnom podešavanju, ovaj pregledač otvara PDF dokumente u svom dodatku.

Preporučuje se aktiviranje Acrobat Readera u okviru Firefox-a za pregledanje PDF dokumenata. Ukoliko Acrobat Reader nije aktiviran kao glavna aplikacija za rad sa PDF dokumentima, sledite

Uputstvo za podešavanje...


Mozila Firefox

 1. Startujte pregledač Mozila Firefox;
 2. U meniju odaberite Tools - Options (ili Firefox - Options);
 3. Selektujte sekciju Applications i podesite stavku kao na slici.
 4. Izbor potvrdite sa OK i zatvorite prozor Options.
 5. Ako ponovo otvorite PDF dokument, trebalo bi da bude aktiviran Acrobat Reader u okviru Firefox-a.

Instalirajte Adobe Reader® Instalirajte Adobe Reader®